Нова наредба - нов хаос: Храната в училищата - вън от столовата!

Безплатните мляко, плод и закуска за децата скараха институциите - Кой и къде ще ги раздава

05.10.2018 | 22:09 Редактор: Иван Берберов
Нова наредба - нов хаос: Храната в училищата - вън от столовата!

Столичното 144-то СОУ "Народни будители" се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Причината - плодове и мляко вече няма да се раздават в училищната столова, а на неясно място и неясно от кого.

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска. Инициативата имаше за цел да ги насърчи да ядат полезни храни в училище, както и да подкрепи семейства с ниски доходи. 

Децата получаваха храната в училищния стол. На 25 май т.г. Министерството на земеделието промени наредбата, изключвайки посредниците в лицето на училищните столове и приемайки, че договори се сключват директно с производителя.

Директорът на столичното 144-то училище обаче се отказва от програмата, заради съмнение, че наредбата е лобистка.

Отправихме въпрос към Министерството на земеделието и храните кой трябва да раздава храната на децата. В късния следобед от там ни отговориха, че не фирмата, която е спечелила правото да доставя храна, а учителите трябва да раздадат безплатните плодове и мляко на учениците. 

По закон помещението, в което се хранят деца, трябва да има нужните разрешителни. Такива са училищните столови. Уви, там няма да може да се раздават храните.

Според земеделското министерство при липса на помещение - директор и учители трябва да раздадат храната където им е удобно. А тя трябва да е доставена в индивидуални опаковки. 

Заради хаоса около реализирането на новата наредба, програмата все още не е започнала. Докато се разберат институциите, децата остават ощетени, предаде Благой Цицелков.