Спорът за "царските имоти" продължава, срокът за споразумението изтече

Въпросът сега е имотите частна собственост ли са, или държавна

13.09.2018 | 17:52 Редактор: Василена Василева
Спорът за

Държавата и царската фамилия не постигнаха споразумение в дадения от Европейския съд срок, който изтече днес. Междувременно съдебните спорове в българските съдилища продължават. 

Преди близо година министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че въпросът за царските имоти може да бъде решен с нарочен закон. Такъв все още няма. А според изпълнителната власт той е нужен заради противоречивата ситуация, в която през 1998 г. одържавяването на имотите е обявено за противоконституционно. Въпросът е сега имотите частна собственост ли са, или държавна. 

Ако се докаже, че преди 1947 г. имотите са били частна собственост, тогава според адвокат Попова, трябва да се пише нов закон. По нейните думи обаче имотите винаги са били на държавата. 

Адвокатът на царската фамилия също смята, че може и без нарочен нормативен акт, защото спорните имоти са конфискувани през 1946 г. – година преди да има закон за това. 

Според адвокат Гигова средствата за изграждането на двореца "Врана" са били възнаграждание, предназначено да се ползва за частни цели от монарха.