Избират кмет на Москва на фона на пенсионни протести

Спряганият победител в руската столица е приближеният на Путин Сергей Собянин

09.09.2018 | 14:25 Редактор: Иван Берберов
Избират кмет на Москва на фона на пенсионни протести

Кой ще бъде новият кмет на Москва? Днес в руската столица и още 80 региона се провеждат местни избори. Според анализатори настоящият кмет Сергей Собянин е без конкуренция. 

Вотът се провежда в момент на социално напрежение заради пенсионната реформа, която доведе до масови протести.

65 милиона руснаци имат право да гласуват за губернатори и местни органи на управление. В 12 административни центъра на федерацията ще бъдат избрани градски парламенти, в четири столици - кметове. 

В Москва победител се очаква да бъде настоящият кмет Сергей Собянин. Приближеният до президента Путин градоначалник реално е без конкуренция. Той се разграничи от партията "Единна Русия" и се кандидатира като независим. 

Причината е, че рейтингът му сред московчани е по-висок от този на партията. Според анализатори избирателната активност ще бъде повлияна от нарасналото обществено недоволство заради пенсионната реформа. 

Промените предвиждат повишаване на пенсионната възраст до 60 години за жените и 65 за мъжете. Експерти прогнозират, че това ще предизвика напрежение, което може да доведе до загуби на управляващата партия. 

Междувременно "Google" блокира видео, в което руският опозиционер Алексей Навални призовава съгражданите си да излязат на общонационална протестна акция срещу пенсионната реформа в деня на изборите.