Пациенти внесоха жалби срещу новата методика за изчисляване на процент ТЕЛК

Хората са притеснени, че ще останат без социални добавки

29.08.2018 | 21:17 Редактор: Василена Василева
Пациенти внесоха жалби срещу новата методика за изчисляване на процент ТЕЛК

Пациенти внесоха десетки жалби в здравното министерство срещу новата наредба за медицинската експертиза. Инициаторите на подписката са притеснени, че обновените правила за определяне на процента ТЕЛК ще ощетят много от тях и съществува опасност да останат без социални добавки. За да са сигурни, че ще бъдат чути, пациентите инициират и колективна жалба, която да бъде отнесена към съда. 

След цяла вечер пътуване с влак, Павлина Григорова пристигна пред сградата на здравното министерство. В папка в себе си носи жалби на десетки тежко болни пациенти, които са притеснени, че с новите правила за определяне на нетрудоспособността, процента на ТЕЛК за много от тях ще падне рязко. 

Проблемът, според хората, е промяната от началото на август, според която процентът ТЕЛК ще се определя според водещото заболяване на пациента, а не комплексно между него и съпътстващите. Самите пациенти пък заявиха, че случаите на нелечимо болни, които се оказват по-здрави след всяко следващо посещение в Комисия, зачестяват

От Министерството на здравеопазването заявиха, че вече се дава възможност в комисиите да има и медицински лица, които не са на трудов договор. Това, според тях, ще даде възможност в изготване на оценката за ТЕЛК да участват специалисти, подготвени да направят качествена оценка за състоянието на пациента.