Константиново протестира: Искат пътища, а общината бави ремонтите

През 2016 г. асфалтът в населеното място бива отнесен от наводнение

03.08.2018 | 19:48 Редактор: Иван Берберов
Константиново протестира: Искат пътища, а общината бави ремонтите

Село Константиново излезе на мирен протест пред Община Варна. Жителите недоволстват, че улиците в селото все още не са ремонтирани след наводнението преди 2 години.

Живеещите в село Константиново настояват за цялостна реконструкция на отводнителното дере и на уличната мрежа. През 2016 г. проливен дъжд нанася сериозни щети на инфраструктурата, а след всеки нов дъжд улиците се доразбиват. 

Обещаният ремонт така и не се случва, именно затова хората настояват за действия и конкретни срокове.

Заместник-кметът по инфраструктура инж. Христо Иванов се срещна с протестиращите. Той обясни, че от общинския бюджет са заделени 150 хиляди лева за частични ремонти. 

Междувременно междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е отпуснала също 150 000 лева за възстановяване на водопроводимостта на дерето в селото.

Средствата обаче не са достатъчни за укрепване на цялото дере, затова строителните работи ще обхванат само част от него. Христо Иванов уточни, че веднага след наводнението през 2016 г. Община Варна е поискала да бъдат отпуснати средства за пълното му възстановяване и 26 улици в селото. 

Част от парите обаче пристигат едва сега. Целият проект за дерето е на стойност милион и половина лева. 

Жителите на Константиново искат да бъде изградена и канализация, защото отпадните води се задръстват в дерето, оттам във Варненското езеро и в морето. 

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени ще последва гражданско неподчинение и блокиране на улици.