Призоваха българските гранични полицаи в турски съд - България е зад тях

Причината е, че са убили бракониер, преминал нелегално границата ни през 2008 година

19.07.2018 | 18:52 Редактор: Ивайло Николов
Призоваха българските гранични полицаи в турски съд - България е зад тях

Българските власти застават зад граничните полицаи, които са призовани в турски съд. Причината за това е, че през 2008 година униформените са убили бракониер, преминавал нелегално границата ни. 

Четиримата гранични полицаи бяха на среща с главния прокурор заради исканата екстрадиция в Турция. Българските власти вече са разследвали случая и са излезли със становище, че граничните полицаи не са действали неправомерно, категорични са от прокуратурата.

Пътувалите в катера, напротив - имат присъда за незаконно влизане в страната ни. Наследниците на загиналия турски гражданин обаче завели дело в съда по правата на човека в Страсбург. 

Граничните полицаи все още не са получили всички книжа по делото, което се води в Турция. От София обаче са категорични, че след като делото у нас е спряно заради липса на престъпление, няма причина наследниците на починалия турски гражданин да искат обезщетение.

Европейският съд по правата на човека вече е излязъл с решение, че исковете им са неоснователни, защото България е действала изцяло в рамките на правомощията си.