Кои са всъщност Лука Модрич и Иван Ракитич?

Загреб е осеян с билборди с ликовете на превърналите се в национални герои играчи

13.07.2018 | 22:54 Редактор: Лазарина Колчагова
Кои са всъщност Лука Модрич и Иван Ракитич?

Часове до финала на Световното първенство по футбол Хърватия също тръпне в очакване. Загреб е осеян с билборди с ликовете на вече превърналите се в национални герои играчи. 

Днес Лука Модрич е капитан на националния отбор на Хърватия и плеймейкър на един от най-титулуваните клубове – испанския "Реал Мадрид". 

Пътят дотук обаче далеч не е лесен. Когато е на 6 години, сръбски четници застрелват дядо му на 500 метра от дома им. 

Семейството на Модрич успява да избяга само с дрехите на гърба си. В разгарящата се югославска война те са настанени като бежанци в държавен хотел в град Задар. 

Малкият Лука не спира да рита и да чупи прозорците на сградите наоколо. А тъй като семейството е изключително бедно, вместо футболни кори за глезените, баща му му прави предпазители от дърво. 

В първите клубове, в които играе, често е освиркван от сръбската публика. А днес се нарежда сред най-големите звезди на световния футбол. 

Иван Ракитич споделя същата мотивация за успех като Лука. Той е роден в Швейцария в семейство на гастарбайтери. 

Напуска училище, щом завършва задължителния девети клас, за да се отдаде на голямата си страст – футбола. 

Отказва обаче да се включи в националния отбор на Швейцария, за да играе за Хърватия. Това носи на близките му огромни проблеми – отказват гражданство на баща му и заплашват майка му. 

Ракитич обаче не се огъва. А до днес цялото му семейство финансира и тренира хърватски аматьорски футболен клуб в Швейцария. 

Вратарят на Хърватия се превърна в безспорния герой на отбора на този Мондиал. След победата с дузпи на осминафинала срещу Дания Даниел Субашич съблече фанелката си, под която се видя снимка на друг играч. 

Става дума за негов приятел, който загива нелепо при мач преди 10 години. 24-годишният Хрвойе Чустич се хвърля за топка, подадена му именно от Субашич, и удря главата си в бетонната преграда на терена. 

Оттогава вратарят на Хърватия носи винаги лика му със себе си. Въпреки риска от наказание от страна на ФИФА, за да сподели всеки миг на футболна слава с покойния си приятел.

Гледайте видеото.