Комисията за защита от дискриминацията ще гледа казуса с неприемането на ромски първолаци

Директорът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград търси деца, но не от този етнос

03.07.2018 | 21:48 Редактор: Ивайло Николов
Комисията за защита от дискриминацията ще гледа казуса с неприемането на ромски първолаци

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по казуса с 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград, което обяви, че няма да приема първокласници от ромски произход. В края на миналия месец чрез Facebook, директорът на училището Василка Величкова, прикани родителите от близките квартали да записват децата си в първи клас, но с условието да не са от ромския етнос.

От Регионално управление по образованието в Благоевград определиха като "емоционално" и "непремерено" поведението на директорката. На Василка Величкова е направено предписание за провеждане на по-активна рекламна дейност за привличане на деца в училището.

От 170 ученици, 110 са от ромски произход. Проверка е установила, че в училището до момента 6 деца са подали документи за записване. Предстоят още две класирания. Минималният брой деца, за да съществува паралелка, е 16. 

Въпреки развихрилата се дискусия по темата дали става дума за дискриминация, от благоевградското училище обявиха, че ще продължат да отстояват позицията си. Хората в ромската махала обаче видяха явна дискриминация.