От понеделник започва преобразяването на центъра на София

Общата стойност на проекта е 21.5 милиона лева и трябва да приключи през следващата година

29.06.2018 | 21:51 Редактор: Ивайло Николов
От понеделник започва преобразяването на центъра на София

Цялостно преобразяване на центъра на София започва в понеделник и ще приключи догодина. Историческия център на града ще бъде с по-малко места за паркиране, но с повече пешеходни зони.

Тротоарите се връщат на пешеходците, поне на улица "Московска", с предвидените промени от Столичната община обещават тротоара да бъде покрит със сив гранит. Такъв ще има и в градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски". 

Без автомолиби ще остане и пространството пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". Ще бъдат извършени обновяване на алеите, обновяване на настилките. Изграждане на осветление, там където то липсва. Основно в градината "Св. Климент Охридски". Ще има допълнително озеленяване, монтиране на парково обзавеждане.

Проектът предвижда всички кофи за смет да са под земята. Ще бъдат изградени 5 обществени тоалетни и монтирани 3 зарядни станции за електрически автомобили. Общата стойност на проекта е 21.5 млн., а негов изпълнител е строителната фирма "ПСТ груп". 

Гаранцията нa ремонтираните обекти е 5 години, и ще бъде обезпечена с "банкова гаранция" от 500 хиляди лева, половината от които общината ще задържи до края на изтичането й. Глобата за неспазването на сроковете е 180 хил. лева лв за всеки ден просрочие, а санкцията за некачествено изпълнение е 900 хил. лева.