Съдът подкрепи Тръмп за имиграцията

Американският държавен глава може да решава кой да влиза в страната

27.06.2018 | 14:05 Редактор: Василена Василева
Съдът подкрепи Тръмп за имиграцията

Американският президент Доналд Тръмп приветства решението на Върховния съд на САЩ да подкрепи наложената от него забрана за пътуване, която засяга шест страни с предимно мюсюлманско население. Решението на съда предизвика масови протести в Ню Йорк.

На по-ниска инстанция миграционният указ на президента бе обявен за противоконституционен, но с пет срещу четири гласа Върховният съд сложи край на ожесточената обществена полемика по въпроса. 

На среща в Белия дом, на която се обсъждаше издигането на стена по границата с Мексико, Тръмп нарече съдийското решение "невероятен успех". 

След като Върховният съд даде на държавния глава правото да решава кой да влиза на американска територия, стотици нюйоркчани излязоха на протест по улиците на Голямата ябълка. 

Решението на Върховния съд е голяма победа за Доналд Тръмп, който започна битката с нелегалната имиграция седмица след встъпването си в длъжност през 2017 г. 

По време на президентската си кампания той се закани да забрани допускането на мюсюлмани на територията на САЩ и продължи атаките си в Twitter след изборите. 

Върховният съд обаче прецени, че тези изявления не представляват доказателства за религиозна дискриминация. 
Междувременно 17 американски щата подадоха жалба срещу администрацията на американския президент заради разделянето на мигрантски семейства, предизвикало голямо обществено недоволсто не само в САЩ, но и по света.