След спорното решение: Лъчетерапията остава без лимити!

Месечните обеми за онкоболни на НЗОК отпадат, съобщи здравният министър

14.06.2018 | 17:22 Редактор: Иван Берберов
След спорното решение: Лъчетерапията остава без лимити!

Представители на Здравната каса отидоха на спешна среща с националния консултант по лъчелечение. Причината е обявеното от Касата решение, че се въвеждат лимити за лъчелечението на онкоболни.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че срещата е дала резултат – няма да има лимити!

От НЗОК заявиха, че няма да оставят никой без лечение, но въвеждат месечни обеми. Според тях по този начин финансите ще могат да се планират по-добре. 

Според здравните експерти в превод, това означава, че ще могат да приемат не толкова болни, колкото имат нужда от лъчелечение, а само толкова, за колкото стигат парите.

В отговор на запитване на Bulgaria ON AIR, от Здравната каса заявиха, че интервюта няма да дават. Но увериха, че още в началото на следващата седмица предстои тяхна среща с националния консултант по лъчелечение, за да се постигне компромисен вариант. 

Само половин час по-късно дойде поредната новина – срещата се изтегля още за днес, за да се намери решение по-бързо.

Докато то стане ясно, в болниците продължават да лекуват. От там обаче предупредиха – ако въпросните лимити наистина останат в сила, единственият вариант да не карат болни да доплащат, но и да не ги връщат, ще бъде лекарите да се насочат към по-старите методи на лечение.