fallback

Общините се включват в борбата срещу пушенето на закрито!

Феноменът у нас е, че момичетата са по-зависими от цигарите от момчетата

31.05.2018 | 17:53 Автор: Иван Берберов

Общините ще бъдат включени в контрола на тютюнопушенето на закрито. Новината идва в навечерието на световния ден без тютюнев дим. Какви рискове носят цигарите за здравето и колко сериозен е проблема у нас?

По данни на Световната здравна организация всяка година тютюнопушенето убива около 7 милиона души. 900 хиляди от тях са така наречените пасивни пушачи. 

Тенденциите у нас също не са красноречиви. Според д-р Михаил Околийски българските деца и тийнейджъри пушат най-много в цяла Европа. Като феноменът в България е, че момичетата пушат повече от момчетата. 

Деветнадесетгодишната Евгения не е част от тази статистика. Студентката се обявява против тютюнопушенето, чрез изкуство. Изготвила е плакат, чрез които метафорично загатва вредите от вредния навик.

Цигареният дим е един от основните виновници за развиването на редица болести, като у нас статистиката е особено обезпокоителна.

Според неправителствения сектор в закона за тютюнопушенето е заложен слаб контрол. От Министерството на здравеопазването ще настояват и общините да бъдат включени в контрола на тютюнопушенето. 

От Световната здравна организация предлагат други рестриктивни мерки. На първо място това е повишаване на цената на акциза на тютюневите продукти. 

А хора като Евгения апелират пушачите да се замислят и да открият в себе си желанието да откажат този вреден навик. 

От Министерството на здравеопазването напомнят, че всеки пушач може де се консултира безплатно как да се откаже от цигарите, предаде Милена Енчева.

fallback
Още от Репортажи
fallback