Общините се включват в борбата срещу пушенето на закрито!

Феноменът у нас е, че момичетата са по-зависими от цигарите от момчетата

31.05.2018 | 17:53 Редактор: Иван Берберов
Общините се включват в борбата срещу пушенето на закрито!

Общините ще бъдат включени в контрола на тютюнопушенето на закрито. Новината идва в навечерието на световния ден без тютюнев дим. Какви рискове носят цигарите за здравето и колко сериозен е проблема у нас?

По данни на Световната здравна организация всяка година тютюнопушенето убива около 7 милиона души. 900 хиляди от тях са така наречените пасивни пушачи. 

Тенденциите у нас също не са красноречиви. Според д-р Михаил Околийски българските деца и тийнейджъри пушат най-много в цяла Европа. Като феноменът в България е, че момичетата пушат повече от момчетата. 

Деветнадесетгодишната Евгения не е част от тази статистика. Студентката се обявява против тютюнопушенето, чрез изкуство. Изготвила е плакат, чрез които метафорично загатва вредите от вредния навик.

Цигареният дим е един от основните виновници за развиването на редица болести, като у нас статистиката е особено обезпокоителна.

Според неправителствения сектор в закона за тютюнопушенето е заложен слаб контрол. От Министерството на здравеопазването ще настояват и общините да бъдат включени в контрола на тютюнопушенето. 

От Световната здравна организация предлагат други рестриктивни мерки. На първо място това е повишаване на цената на акциза на тютюневите продукти. 

А хора като Евгения апелират пушачите да се замислят и да открият в себе си желанието да откажат този вреден навик. 

От Министерството на здравеопазването напомнят, че всеки пушач може де се консултира безплатно как да се откаже от цигарите, предаде Милена Енчева.