Великобритания обмисля военни удари в Сирия

САЩ все още нямат окончателно решение какъв да е отговорът на химическата атака

12.04.2018 | 19:33 Редактор: Василена Василева
Великобритания обмисля военни удари в Сирия

След Съединените щати и Великобритания обмисля военни удари в Сирия заради предполагаемата химическа атака. Премиерът Тереза Мей свиква спешно министрите си, а според местни медии тя вече е наредила подводници да заемат позиция така, че да поставят Сирия в ракетен обсег. 

Съединените щати все още нямат окончателно решение какъв да е отговорът на химическата атака, заявиха от Белия дом. Говорителят Сара Сандърс уточни, че държавният глава преценява възможностите, които не включват само военни действия. По думите ѝ всички опции са на масата. 

Сандърс обаче е категорична, че Тръмп държи Русия и режимът в Дамаск отговорни за химическата атака в град Дума. И отрече съобщението на държавния глава в Twitter да е създало какъвто и да било проблем. 

В социалната мрежа се появиха данни за излитане на един от самолетите на Страшния съд, както американски медии наричат летателните апарати, изпълняващи ролята на национален въздушен оперативен център. Министерството на отбраната на САЩ обаче нито потвърждава, нито опровергава информацията. 

Сирийската армия установи пълен контрол над град Дума, който беше контролиран от групировката "Джайш ал Ислям". Така правителствените сили поемат управлението над цяла Източна Гута. 

Бунтовниците са предали тежките си оръжия на руската военна полиция в града. А Лидерът на групировката е напуснал анклава и е пристигнал в контролирана от опозицията територия в Северна Сирия.