Доналд Тръмп предвиждал масирана ракетна атака в Сирия

Тереза Мей обаче поиска повече доказателства за химическите атаки в Дума

11.04.2018 | 13:35 Редактор: Иван Берберов
Доналд Тръмп предвиждал масирана ракетна атака в Сирия

Висши военни са представили за утвърждаване на президента на САЩ Доналд Тръмп няколко варианта за нанасяне на удар по Сирия. Те предвиждат масирана ракетна атака по няколко цели в продължение на повече от един ден, съобщава "The New York Times", като се позовава на свои източници.

Очаквано, Русия и САЩ взаимно блокираха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюции за това как да се разследва химическата атака срещу цивилни в сирийския град Дума. Предложенията на Москва и Вашингтон не успяха да съберат необходимите 8 гласа "за" от страните с право на вето и бяха отхвърлени.

След като гласуването на предложението на Русия се провали, руският представител в Съвета за сигурност на ООН Васили Небензия предупреди САЩ да не предприемат каквито и да било незаконни военни действия. 

Представителят на САЩ Ники Хейли реагира остро на руското решение за вето на американското предложение за резолюция. Тя заяви, че светът е видял ужаса в Сирия и повечето държави са убедени, че реакция трябва да има.

Вчера американският президент Доналд Тръмп се закани да открие и накаже виновните за химическото нападение в Сирия. Австралия вече обяви, че е готова да подкрепи евентуален военен отговор на атаката с отровен газ в сирийския град Дума. 

Френският президент Еманюел Макрон, след разговор с американския си колега заяви, че евентуалните военни удари ще бъдат насочени към химическите съоръжения на сирийския режим. Британският премиер Тереза Мей обаче поиска повече доказателства за химическите атаки в телефонен разговор с Доналд Тръмп.

Европейската агенция за контрол на въздушния трафик "Евроконтрол" отправи призив към авиокомпаниите да са предпазливи в полетите си над Източното Средиземноморие и да преразгледат маршрутите си. Причината е възможното започване на въздушни удари в Сирия в следващите 72 часа. 

Според запознати "Евроконтрол" взема превантивни мерки заради заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че химическата атака в сирийския град Дума няма да остане ненаказана.