За първи път в историята на САЩ: Жена застава начело на ЦРУ

За да бъде официално повишена, Хаспел трябва първо да бъде одобрена от Сената

14.03.2018 | 14:20 Редактор: Василена Василева
За първи път в историята на САЩ: Жена застава начело на ЦРУ

За първи път в историята на американското разузнаване жена може да се качи на директорския пост в ЦРУ. Назначението на Джина Хаспел предстои след като нейният предшественик Майк Помпео беше избран от Доналд Тръмп за държавен секретар на Съединените щати. Очаква се гласуване в Сената да вземе окончателното решение. 

Пътят на Джина Хаспел към трона на американското разузнаване изглежда сякаш е сценарий от холивудски филм. Нейната кариера в ЦРУ започва през 1985 година, а голяма част от нея Хаспел прекарва като агент под прикритие в Европа. 

През февруари миналата година тя е повишена в заместник-директор на централното разузнаване. Типично за всеки таен агент, голяма част от кариерата ѝ остава скрита зад тъмна завеса и най-вероятно никога няма да бъде напълно разкрита. Американски медии обаче успяха да публикуват една от многото пазени тайни. Хаспел е участвала в мъченията на предполагаеми терористи в секретния затвор на ЦРУ с кодово име "Котешкото око". 

Изтеклите видеозаписи от изтезанията обаче бяха незабавно унищожени по нейна заповед. Нейният предшественик Майк Помпео пък е горд с постиженията на Хаспел. Самият той я определя като пример за перфектен агент и отдаден патриот. За да бъде официално повишена на поста, Хаспел трябва първо да бъде одобрена от Сената на Съединените щати, като се очаква демократите да се обявят срещу нейното назначение.