Хиляди излязоха по улиците в Брюксел в подкрепа на бежанците

Участниците поискаха оставката на десния политик и миграционен секретар Тео Франкен

26.02.2018 | 14:10 Редактор: Ивайло Николов
Хиляди излязоха по улиците в Брюксел в подкрепа на бежанците

Хиляди демонстранти участваха в шествие по улиците в Брюксел в подкрепа на бежанците и се обявиха срещу миграционната политика на белгийското правителство.

Участниците в протеста заявиха, че бежанците не трябва да бъдат криминализирани. Те поискаха оставката на десния политик и миграционен секретар Тео Франкен. 

Още протести имаше и на други места в Европа. Демонстрации бяха организирани и в Румъния, а в Испания се стигна и до сблъсъци с полицията.

В Румъния, хиляди се обявиха в защита на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши. Демонстрантите настояха за оставката на правосъдния министър, след като в четвъртък, той задейства процедура по отстраняването й. Само в столицата Букурещ, демонстрантите бяха над четири хиляди.

В Каталуния пък се стигна до сблъсъци с полицията. Поддръжници на независимостта на региона организираха демонстрация срещу посещението на крал Филипе в Барселона. Протестиращите опитаха да стигнат до двореца на музиката, където монархът беше специален гост, но шествието беше спряно от силите за сигурност.