Ден преди откриването на Олимпиадата-военен парад в Пхенян

Официалното откриване на Игрите е утре в 13 часа българско време

08.02.2018 | 21:38 Редактор: Ивайло Николов
Ден преди откриването на Олимпиадата-военен парад в Пхенян

Докато в Южна Корея се готвят за официалното откриване на Олимпийските игри и въпреки затоплянето на отношенията между Сеул и Пхенян през последните седмици, днес Северна Корея проведе годишния си военен парад. Традиционната му дата е през април, но тази година за първи път той беше изместен за февруари. Според анализаторите парадът е бил с по-малък мащаб от обикновено. Това не попречи на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за пореден път да заяви, че страната му вече е "военна сила от световен ранг".

В същото време българските спортисти минаха през специалното фотостудио в Олимпийското село. Направените там снимки ще бъдат използвани за представянето им по време на излъчваните по телевизията състезания. 

Организаторите пък са изправени пред метеорологично предизвикателство–неочаквано студеното време. На най-високите върхове живакът може да падне до минус 30 градуса. Дори и там, където температурите няма да са толкова ниски, мразовитият вятър притеснява спортистите. Някои от тях планират да пропуснат церемонията по откриването, за да не настинат преди състезанията. Американската делегация ще излезе със специални костюми с вградени нагреватели. Организаторите вече инсталират печки на стадиона, на който ще се проведе церемонията. А всеки от 43-те хиляди зрители ще получи одеяло, възглавница, дъждобран и затоплящи подложки.