Фалшива новина обвини МВР в зануляване на броя на починалите в ПТП

Погрешната информация твърди, че загиналите след 30 ден от катастрофата не влизат в годишната статистика

03.11.2017 | 17:36 Редактор: Иван Берберов
Фалшива новина обвини МВР в зануляване на броя на починалите в ПТП

МВР занулява броя на пострадалите в катастрофи, които са с опасност за живота. Такава информация се появи на сайта на роден вестник. Изданието твърди, че участниците в пътно произшествие, които са загинали в 30-дневен период след катастрофата, не влизат в генералната годишна статистика.

Сайтът на МВР. Актуална информация за пътната обстановка. Проверяваме данните за 31 октомври. Хората с опасност за живота са 28. Изпълняваме същото упражнение, само че за 1 ноември, с опасност за живота е само един. В задачата се пита зануляване ли е това? 

Става въпрос за тези лица, които са с опасност за живота от началото на октомври до края му. Респективно, те не се пренасят за месец ноември. Това не означава, че тези смъртни случаи зануляват. 

А онези 28 души с опасност за живота от месец октомври отиват в друга статистика на МВР, която на сайта на институцията не е достъпна. 

Друго обвинение към МВР е, че не отчитали хората, загинали в рамките на 30 дни след произшествието, като негови жертви.

Което означава, че ако дадено лице почине след 30 ден от ПТП-то - то не се води в отчета като починало от въпросната катастрофа. Ако обаче почине в рамките на тези 30 дни, се изисква медицинска експертиза.

А от МВР дори правят справки и в автоматизираната система на Българските документи за самоличност. Точно заради това генералната статистика за цялата календарна година излиза през месец февруари от следващата.

Главна дирекция "Национална полиция" смятат, че журналистът, който е автор на статията за зануляването на жертвите на пътни инциденти, дължи извинение на МВР, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.