Старите пощенски картички оживяват

Проф. Михаил Неделчев с изложба в НБУ, представя над 500 картички

18.01.2017 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Старите пощенски картички оживяват

Днес професор Михаил Неделчев открива изложба със стари пощенски картички в Нов Български Университет. Литературният историк е подредил на специални табла над 500 картички. Ще бъдат изложени и книги, които разказват историята на пощенските картички.

"Те са една много мощна основа на всякакъв тип проучвания. Пощенските картички в началото на 20 век са една истинска медия. Начинът, по който те са писани, е по-различен от днешния", сподели проф. Неделчев пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той показа картички от 1906 и 1908 година, уточнявайки, че тогава са се наричали открити карти и не са слагани в плик. Много често това, което е писано на картичките, осмисля изображението на картичката отпред, стана ясно от думите му.

"Пощенските картички свидетелстват как са изглеждали градовете преди. Картичките се ретушират, оцветяват, използват се литографски способи", поясни проф. Неделчев.

Той уточни, че събира пощенски картички не като основно занимание и това за него не е хоби, а част от историческите му проучвания. Михаил Неделчев събира също така книги, списания, стари вестници и ръкописи.