За и против сливането на празници

Идва ли краят на дългите ваканции?

08.12.2016 | 19:10 Редактор: Кристина Михайлова
За и против сливането на празници

Работодателите от месеци настояват изцяло да отпадне правомощието на Министерския съвет да определя допълнителни почивни дни. Според тях сливането на празници води до милиони левове загуби за бизнеса. На различно мнение обаче са синдикатите.

Да не почиваме или да не отработваме? Казусът със сливането на почивните дни се оказа ябълката на раздора между работодатели, работници и политици. Според 65% от бизнеса разместването на почивни дни трябва да отпадне. Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че за тази година бизнесът ще загуби между 300 и 400 млн. лева.

Синдикатите виждат в сливането на почивните дни възможност за една по-ефективна почивка и по-добра трудова ефективност след дългата почивка. "Косвените ползи от сливането на празниците са повече", твърди Александър Загоров КТ ПОДКРЕПА.

Най-засегнати от евентуална отмяна на сливане на почивки ще бъдат туризма, хотелиерството и транспорта.  Туроператорите обаче също са на различни мнения. Решението е да се развият по-кратките, но по-чести екскурзии, твърдят специалисти.

Очаква се преди второ четене на промените в Кодекса на труда да бъде отменено именно правомощието на правителството да променя почивките. Тогава бизнесът няма има против и трите допълнителни неработни понеделника през 2017 година. Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Петър Хамамджиев.