Снежен ад и задръствания в столицата

Над 100 снегорина чистят от късно снощи, но отново имаше недоволни

29.11.2016 | 15:30
Снежен ад и задръствания в столицата

Жълт код за обилни снеговалежи почти в цялата страна, на места вали повече от 15 часа без прекъсване. В София - тежък трафик със закъснения на градския транспорт в час пик , огромни задръствания на основни булеварди и леки катастрофи , включително и една верижна - това донесе първият сняг. 

Над 100 снегорина чистят от късно снощи. 

Независимо от предупрежденията на синоптиците и тази година първият сняг причини задръствания и закъснения при градския транспорт на столицата. 

В сутрешните часове централната част на града беше блокирана и придвижването беше почти невъзможно. 

"Ужасно е , бавно е. Влачим се по корем.Явно са чистили цяла нощ – като гледам 10 метра – 10 минути минаваме. Поздравления за кмета, отлична, както всяка година. Няма много сняг , че да има за почистване, но всеки си е излязъл с колите, а и като цяло не е много почистено", споделят пред камерата на Bulgaria ON AIR недоволни столичани.

Социалните мрежи прегряха от гневни коментари и видеоклипове как изглеждаше и северната тангента на околовръстното шосе. 

Зрители сигнализираха , че в крайните квартали изобщо не е почистено. 

"Това е непочистеният квартал Горна Баня , в който опашката от автомобилите е над километър , всички са спрели и са си зарязали автомобилите и са тръгнали към детската градина пеша", пишат из социалните мрежи възмутени родители. 

С почистването на улиците и тази година се заема Светослав Костов. От 16 години кара снегорин. Споделя, че изнервените шофьори по пътищата рядко проявяват разбиране и толерантност. 

"Има и такива , има и които се съобразяват с нас , но има и такива , които държат непременно да минат без да ги интересува това , че се обработва и ще е по удобно да кара след мен, а не да мен изпреварва", споделя шофьорът на снегорин Благой Райков.

Фирмата, обслужваща район Подуяне, разполага с 10 снегорина и 2 два автомобила за почистване малките улици.

"При необходимост започва обработката на улиците с необходимите смеси , като има приоритети – първо се обработват улиците от масовия градски транспорт, за да не се допусне затрудняване на движението на тролеи , трамваи. От общината ще следят през целия ден дали снегопочистващите фирми в столицата си вършат работата", заяви ръководителят на снегопочистваща фирма Светослав Костов

"От проверките , които аз  направих на място се работеше. Все пак това е процес, когато вали снегът , няма как да са почистени всички участъци едновременно , така че машините са на терен, ако има необходимост, те се отзовават на място", уточни кметът на София Йорданка Фандъкова.

И докато някои бедстваха в задръстването , други предпочетоха да бъдат позитивни.