Християни и мюсюлмани възстановиха църква след близо 3 века

Необходими са обаче още средства изографисване на стените

27.11.2016 | 10:34
Християни и мюсюлмани възстановиха църква след близо 3 века

След близо 3 века родопско село възстанови църквата си, унищожена по време на Османското робство. Храмът е построен изцяло от дарения, както на християни, така и на мюсюлмани. 

За пълното му довършване обаче са необходими още около 20 хил. лв. Поколения загражденци мечтаели да чуят отново този камбанен звън.  

"Просто тръпки ме побиха, когато чух звъна на камбаната. В нашето село да се чуе звън на камбана е нещо велико", споделя пред Bulgaria ON AIR Анелия.

Милка е наследник на последният свещеник в Загражден. Тя и до днес пази и разказва историята му, както и тази за последната църква в селото.

"Било е Великден, когато идват турците.Хващат го първи него, заколват го, за да могат да се уплашат останалите хора. След това църквата я събарят и на това място построяват джамия. Обаче кръста го запазват и отавят под прага на джамията“, разказва Милка Родопска. 

Откриват кръста при събарянето на джамията около средата на 20-ти век. Днес в селото християни и мюсюлмани живеят заедно в разбирателство. И пак заедно само за година издигнали  църквата . 

"Тука няма християни, няма мюсюлмани. Всички сме заедно.Всички даряват пари-кой колкото може", каза още Милка

Всички днес се надяват, че ще се намерят хора, които да им помогнат за довършването на църквата.

"Остана да направим иконостаса и да го монтираме. И после вече имаме работа по изографисване на самите стени“, уточни инициаторът и църковен настоятел Стоян Марчев.

Ако искате да помогнете банковата сметка за дарение е :

BIC-STSABGSF
IBAN:BG91STSA93000022742624
Банка ДСК