Парите за саниране свършиха

Ще се разберат ли БСП и ГЕРБ по тази тема?

23.11.2016 | 10:24
Парите за саниране свършиха

Горещата тема за спирането на програмата по саниране разбуни духовете в кулоарите на парламента. Александър Ненков от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, където заявиха ясно своите позиции по спорната тема. Според Ненков няма допустим таван на споразумение между банката за развитие, общините и етажната собственост.

Следващите средства са заложени в бюджета, който сега ще гласуваме и ако бъде възприет от Народното събрание, то проектът ще продължи и за следващата година. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Комисията по регионално развитие и благоустройство от ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му дори Нинова е изявила желание за продължаване на програмата 

"Програмата работи много добре. Създава се една конкурентна среда между общините и етажната собственост, за да търсят по-голямо финансиране на много фамилните сгради. Мисля, че и партиите започнаха да я възприемат", подчерта Ненков.

От своя страна зам.-председателят на Комисията по регионално развитие и благоустройство от БСП Дора Янкова каза, че за този бюджет, който мина на първо четене, има парламентарно мнозинство.

"Не вярвам на второ четене да има някакъв проблем. Писмото на Павлова има 4 акцента. Има натиск, който показва, че между първо и второ четене тази програма не бива да изчезва. Стана ясно обаче, че към 21 ноември средствата са изхарчени. Това не е безплатна програма, това е програма, за която всяка година се отделят по 200 млн. от публичния ресурс на страната, за да може да се плати на българската банка за развитие", обясни Янкова.

По думите й от БСП искат програмата да има пътна карта за целия сграден фонд на България.

"Ние ще продължим програмата, но тогава философията беше - първо панелките, после следващата категория. Тъй като всички ще плащаме, трябва да има яснота какво се случва със сградния и жилищен фонд", категорична е Янкова и допълни, че при мандат на БСП програмата ще продължи, но с по-голяма прозрачност.