Екипът на Тръмп в своята подготовка

Спрягат се различни имена за поста на министри

11.11.2016 | 18:32
 Екипът на Тръмп в своята подготовка

Кой ще управлява САЩ заедно с Доналд Тръмп? Два дни след изборната му победа все повече се говори за бъдещите му министри.

Според коментатори кандидатурите не са толкова много, колкото обикновено, тъй като в хода на кампанията мнозина републиканци отказаха публично да подкрепят милиардерът.

За сега от неговия щаб мълчат, но анализатори редят потенциален екип от най-лоялните му хора.

Един от най-желаните постове в кабинета е този на държавния секретар. За него се спрягат имената на двама: Нют Гингрич-бивш председател на долната Камара на конгреса и известен с грубия си и невъздържан език. В едно от скандалните си изказвания той определя палестинците като терористи. 

На чело на външната политика може да застане и настоящият председател на Комисията по външните отношения на сената Боб Коркър.

Две имена изплуват сред коментарите за министър на правосъдието. Едното е на бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който нарече протестиращите срещу избора на Тръмп "сган разглезени деца".

Другият потенциален кандидат е губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи. Той игра основна роля в предизборната кампания на републиканеца.

"Човек разбира каква е ролята му, а ролята ти в политиката е винаги различна. Не се считам за втора цигулка. Аз съм поддръжник на човек, който ще стане президент на САЩ. Аз не се виждам по този начин", каза Кристи.

Един от твърдите поддръжници на Тръмп в Сената Джеф Сешънс се очаква да оглави отбраната. А за съветник по националната сигурност бъдещият президент вероятно ще предпочете бившия разузнавателен шеф и пенсиониран генерал Майкъл Флин. 

Най-големият защитник на Тръмп и един от партийните лидери Райнс Привюс е смятан за фаворит за поста шеф на кабинета на Белия дом. Образователен министър пък може да стане пенсионираният хирург Бен Карсън. Той също беше кандидат за президентската номинация на републиканската партия, преди да се откаже и да подкрепи милиардерът.

"През последните няколко години опознах Доналд Тръмп. Той е много интелигентен човек, които се интересува дълбоко от Америка. има двама различни мъже на име Доналд Тръмп. Този, когото виждате на сцената и този, който е много актуален, който разсъждава особено внимателно и можеш да водиш изключително смислен разговор", посочи Карсън.

Бъдещият президент иска в кабинета си не само политици, но и представители на бизнеса, като самия него. Според анализатори голяма въпросителна е липсата на жена, която да има необходимия политически опит и да подкрепя републиканеца.