Атрактивен панорамен асансьор бе открит край Велико Търново

Първата му спирка е Трапезица, а след това стига до хълма Царевец

22.09.2016 | 14:06
Атрактивен панорамен асансьор бе открит край Велико Търново

Богата празнична програма е подготвила Община Велико Търново. След светата литургия тук, хората ще се отправят към хълма Царевец, за да издигнат и да посрещнат знамето на страната ни тържествено.
 
Туристите ще стигат до крепостта на хълма с атрактивен панорамен асансьор, чиято първа спирка е историческата гара Трапезица. 

Там ще могат да разгледат музейни експозиции, останки от храмове и жилища, както и да се насладят на невероятната панорама на Велико Търново. Азербайджанската фондация "Гейдар Алиев" отпусна близо 3 млн. лева, с които бе изградена част от крепостната стена, алеи за разходка, осветление, възстановен е и пътят, който води към гара Трапезица.

"Най-важното, което е един посетителски център, в който ще бъдат изложени абсолютно всички археологически разкопки, които са намерени, а също така и информация за крепостта Трапезица. Историческа справка", коментира кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Посетителите ще могат да научат повече за бита на болярите, както и да се запознаят с архитектурата, характерна за това време.

"Наред с това ще могат да видят и църквите, които са разкопани и проучени още в началото на XX век. Ще може да се види поне само отвън и реставрираната Югоизточна кула, която преди няколко години беше реставрирана по проект на Министерство на културата. Този, който се качи до хълма, ще може да прекара приятно около час - час и половина там", заяви шефът на историческия музей в Търново Иван Църов.

Очаква се Трапезица да провокира още по-голям туристически интерес към Велико Търново. Прогнозите са в рамките на една година над 50 000 посетители да разгледат крепостта. 

Общината обмисля редица атракции, които да направят историческия обект още по-привлекателен. Едната идея е крепостта да бъде включена в емблематичния за Велико Търново аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".