fallback

Изселването на мигранти от Идомени става без инциденти

Над 2 хил. души бяха успешно евакуирани през първия ден

25.05.2016 | 15:08 Автор: Анисия Иванова

Без напрежение продължава операцията по изселване на мигранти от бежанския лагер край Идомени. Обитателите му напускат доброволно, без да се налага полицията да се намесва. Те са извозвани с автобуси към големите приемни центрове за бежанци във вътрешността на страната. През първия ден от операцията успешно бяха евакуирани малко над 2 хил. души.

Докато евакуацията продължава гръцките сили за борба с безредиците са заели позиции около автобусите в лагера за мигранти край Идомени. Около 1500 полицаи бяха изпратени на място в случай, че напрежението ескалира и се стигне до сблъсъци. Преместването на мигрантите от незаконния лагер обаче преминава мирно – без инциденти, въпреки тяхното недоволство да напуснат мястото.

Мигрантите, заселени в новите лагери, се оплакват, че местата са претъпкани и липсват елементарни хигиенни условия.

"Ситуацията тук е много, много лоша… Казаха ни, че ще ни преместят в лагер за хиляда души. Но тук вече сме над 1600 и продължават да идват хора. Не можем да спим нормално, нямаме вода, нито тоалетни, нито медицинска помощ", сподели Абдул Азиз, мигрант от Сирия.

Най-големият незаконен лагер за мигранти в Гърция се формира след затварянето на т.нар. "Балкански маршрут“. Той приютяваше над 8 хил. души, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, живеещи в палатки при мизерни условия в очакване гръцко-македонската граница да бъде отворена отново.

fallback
Още от Репортажи
fallback