Проф. Салчев: Изпълнявах задълженията си, БЛС искаха да вкарат незаконно изискване в рамковия договор

Подуправителя Йорданка Пенкова става шеф на НЗОК

13.01.2023 | 19:52 Редактор: Петя Кръстева

Народното събрание отстрани предсрочно управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. д-р. Петко Салчев. Основната причина е конфликтът между Салчев и Българския лекарски съюз. 

Решението става възможно с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, БСП и "Демократична България".

Днешното решение не е свързано нито с един личен мотив, проф. Салчев е добър професионалист и администратор. Направихме всичко възможно, но нито една от двете страни не отстъпи. Липсата на нормален диалог между управлението на НЗОК и БЛС поставя в риск качеството на услугите", коментира бившият здравен министър Костадин Ангелов. 

Самият Салчев се защити от парламентарната трибуна.

"Всички посочени мотиви не са доказани документално и не са показани с факти. Не приемам, че не съм изпълнявал задълженията си", категоричен бе той. 

БЛС поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса още през ноември 2022 г. Като причина беше посочено еднолично взето решение от Надзорния съвет на касата за разпределяне на допълнителните пари за здравна помощ, гласувани от парламента за 2022 година. 

Пред журналисти Салчев допусна, че причината за искането за отстраняването му са предложения за промяна в Националния рамков договор. Той коментира, че от БЛС са настоявали в Националния рамков договор да бъдат вкарани изисквания за заплати, което по думите му било незаконно. 

"Тогава зададох простичък въпрос - дали управителят, предлагайки този Национален рамков договор, нарушава правата на здравноосигурените лица. НЗОК не е институция, която е на лекарите, а на здравноосигурените лица и управителят трябва да защитава техните интереси, обобщи той. 

След отстраняването на Салчев подуправителя Йорданка Пенкова ще изпълнява неговите функции до назначаването на нов управител.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.