Стратегическо споразумение - какво пише в договора за газ между "Булгаргаз" и "Боташ"

Анкара ще транзитира до 1,5 млрд. кубика газ до страната ни

03.01.2023 | 17:40 Редактор: Петя Кръстева

България ще може да използва турски терминали за втечнен газ в следващите 13 години. Това е записано в споразумение между енергийните компании на двете страни, което беше подписано в София. Анкара ще транзитира до 1,5 млрд. кубични метра природен газ годишно до България в периода до 2036 г., който българският държавен доставчик "Булгаргаз" ще купува и разтоварва на пет турски терминала. 

"Този договор е първата крачка в мащабно сътрудничество между енергетиките на двете страни", смята българският министър на енергетиката Росен Христов. 

Tурският му колега Фатих Дьонмез заяви, че договорът не само ще подобри доставките на газ в региона, но и сигурността им. 

"Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения. Протоколът е важен и за повишаването на сигурността на доставките в Балканския регион", отбеляза той. 

Така страната ни си осигурява възможността да закупува газ от всички световни производители и да го разтоварва в турска страна.

"През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на природен газ именно заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала Ревитуса в Гърция, така че сега съвместно с колегите от Турция решаваме този проблем", поясни Росен Христов. 

Премиерът Гълъб Донев проведе среща с енергийните министри на двете страни, по време на която бяха обсъдени възможностите в изграждането и развитието на капацитет на газохранилищата.

По-късно турският енергиен министър проведе среща и с президента Румен Радев.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.