Дерайлиралият край София влак блокира пътуванията за часове. Пътници: Като в небрано лозе сме

"Много действия се извършват ръчно - има моменти, които допускат пропуски", призна инж. Бойчо Скробански

26.12.2022 | 18:06 Редактор: Петя Кръстева

Вагон от пътническия влак от Бургас за София излезе от релсите малко преди централната жп гара в София. При дерайлирането той бута стълб и прекъсва напрежението в контактната мрежа на гарата, което спря за часове влаковете в посока Източна и Южна България.

Инцидентът се случва около 5 и 40 сутринта на влизане в централна ЖП гара София. Аварийни екипи с часове работеха по отстраняване на проблема. През целия ден влаковете от Централна ЖП гара в София тръгваха със закъснение. Към обяд електроподаването вече беше възстановено, но падналият електрически стълб все още е на мястото, заради което влаковете към Източна България. 

"Движението на влаковете са осигурява с дизелова тяга", поясни инж. Александър Вецков - директор на Поделение "Електроразпределение" към Национална компания "Железопътна инфраструктура". 

ОТ БДЖ осигуриха автобуси, които да превозят пътниците до гара Искър и оттам с влакове да пътуват за Източна България. Стигна се обаче до напрежение сред хората заради закъсненията. 

"Като в небрано лозе сме. Нищо не ни обясниха, трябва да чакаме автобус, ние като овце помежду си се информираме", коментира един от пътниците.

След половин час чакане пред входа на Централна гара пътниците с куфарите се качиха в автобуси. Закъснение имаше и на влаковете по останалите направления в страната. 

"Предвид на това, че много действия се извършват ръчно - има моменти, които допускат пропуски", отбеляза зам.-председателят на националния борд за произшествия в транспорта инж. Бойчо Скробански.

От БДЖ започнаха разследване на влаковия инцидент в София, а от НКЖИ съобщиха, че до края на деня нормалното движение ще бъде възстановено. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС