Отложиха забраната за влизане на стари коли в центъра на София за догодина

"Ако нямам пари за нов автомобил, ми нарушават гражданските права", смята столичанин

21.11.2022 | 19:33 Редактор: Петя Кръстева

Забраната за влизане на старите коли в центъра на София се отлага за следващата година. Тя трябваше да влезе в сила след 10 дни. Новият срок вече е 1 декември 2023 г. Решението е взето от работна група, в която са участвали общински съветници от ГЕРБ и "Демократична България".

Емил е шофьор от 23 години. Кара 15-годишна кола и не е съгласен движението на старите коли в центъра на столицата да бъде забранено. 

"Хубаво е принципно тези автомобили да се ограничат по някакъв начин, но ако аз нямам пари за нов автомобил - това означава, че ми нарушават гражданските права, т.е. те ми забраняват свободното движение", коментира той. 

Първо ограниченията ще засегнат най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. 

"Това може да означава дизелови и бензинови автомобили на над 30 години, но ако е добре поддържан - може да е във втора и трета категория", поясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Наредбата за нискоемисионните зони в София предвижда от 1 декември догодина най-замърсяващите автомобили да бъдат забранени в т.нар. "Малък ринг" на центъра на София– между булевардите "Васил Левски', 'Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска". Забраната трябваше да влезе в сила от 1 декември тази година. 

"Нямахме гласовете за това, месеци наред разговаряхме с колегите от "Демократична България"", подчерта Георгиев.

Сега общинските съветници от ГЕРБ и "Демократична България" са стигнали до консенсус и се очаква Наредбата за нискоемисионните зони да получи необходимата подкрепа. 
Ограничението на движението на старите коли е предвидено за периода от декември до края на февруари, в който се регистрират най-сериозните превишения на нормите на фини прахови частици. 

"Ние не забраняваме движението на старите автомобили, а на замърсяващите - в името на здравето на хората", обобщи председателят на СОС. 

Предстои предложението да бъде обсъдено и гласувано в Столичния общински съвет на 15 декември. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.