Политиците не търсят символика в числата на бюлетините, заложиха на целите на кандидатите

На предстоящия вот ще гласуваме с две отделни бюлетини за президент и парламент

13.10.2021 | 19:34 Редактор: Теодора Патронова

Жребий в ЦИК определи номерата в бюлетините за изборите две в едно на 14 ноември. На предстоящия вот ще гласуваме с две отделни бюлетини за президент и парламент. В двете бюлетини ще има опцията "не подкрепям никого". Гражданите ще могат да избират и да гласуват само за единия вид избори. 

За президентските избори под номер 6 се нарежда двойката Радев-Йотова. 15-ти в бюлетината ще са проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева. Партийната номинация на ДПС - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова заемат 17-то място, а 19-ти в бюлетината са Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе. Певицата Луна Йорданова ще бъде с номер 16.

Подредбата в бюлетината за парламентарния вот на основните играчи е следната. 17-ти номер - ДПС. "Има такъв народ" са на 24-та позиция, а "Демократична България" с номер 30. "Изправи се. БГ" заемат 31-о място, а веднага след тях на 32-о са от ГЕРБ. БСП се нарежда на 33-та позиция в бюлетината. 

Без търсене на символика приеха подредбата в бюлетината основните играчи на изборите. Вместо това заложиха на целите на кандидатите зад цифрите. 

Проф. Милена Стефанова от ИК на проф. Анастас Герджиков коментира, че всяко едно число е добро и добави, че са доволни.

Велислав Величков от ИК на Лозан Панов каза, че 19 е по-скоро число на духовното пробуждане. "Нашите послания са напълно ясни – справедливост в българското общество", добави той. 

Политическите сили, които влизат в битка за 47-тия парламент и ще търсят доверието на избирателите също не търсеха смисъла в нумерологията.

"С номер 32 ГЕРБ тръгва към предстоящите парламентарни избори с оптимизъм и отговорност. В следващия парламент ГЕРБ ще бъде основен и отговорен участник в едно управление, което ще гарантира промяна и ще бъде със стъпки напред, а не с крачки назад. Ние залагаме само и единствено на нашите плюсове, на минусите. На популизма, на отрицанието заложиха тези, които не съумяха в два парламента, близо една година, да съставят устойчиво правителство, което даде възможност да се управлява без програма, без парламент, без виждане за необходимото така, щото българинът да живее по-добре“, заяви Росен Желязков.

Левицата тръгва към вота с призиви за отговорно поведение. Христо Проданов, член на НС на БСП, обърна внимание, че 33 се помни лесно.

"Не съм добър в нумерологията. Важното е, че социолозите ни дават ръст и ние ще направим всичко възможно в кампанията да станем първа политическа сила. Още по-важно е за нас и наистина подхождаме сериозно, и се готвим за конкретни законодателни промени, с които да въздействаме на негативното влияние на социалната, икономическа и енергийна криза", добави той.

Вижте повече по темата в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК