Пелоси иска да забрани в Конгреса думи, които не са полово неутрални

Каракачанов: Няма сила, която да ме накара, да наричам внучката си "то"

09.01.2021 | 19:27 Редактор: Ивет Арабова

Местоимения и думи, които не са полово неутрални, да отпаднат от употреба в новия Конгрес на Съединените щати. Такова предложение е внесено от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Идеята предизвика вълна от реакции в социалните мрежи.

Специалната комисия ще разгледа неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етнос, религия, пол, сексуална ориентация, увреждания, възраст и други. Ако предложението бъде одобрено, комисията ще зачита всички видове пол и ще замени местоимения и думи, обозначаващи семейни връзки с такива, които са неутрални. 

Предложението на Пелоси обаче беше посрещнато с бурни реакции, но и с подигравки в социалните мрежи. Бившият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър заяви шеговито, че дори описанието на Нанси Пелоси в Тwitter е в нарушение на правилата, тъй като там тя се описва като майка и баба във визитката си. 

Намерението на председателя на камарата на представителите да премахне полово обвързаните местоимения привлече и вниманието на българския вицепремиер Красимир Каракачaнов, който също коментира в социалните мрежи.

"Няма сила, която да ме накара, да наричам моята внучка "то“, за мен тя е моето момиче, защото е от женски пол! Извинявайте, но ние не живеем в някакъв съветски концлагер, където хората нямат пол, нямат имена, нямат етнос и религия, а са със затворнически номера!", категоричен бе Каракачанов.

Все пак инициаторите на предложението уточняват, че конгресмените няма да са задължени да използват неутралния език в останалата си комуникация извън Камарата.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Bloomberg/Stefani Reynolds

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Дик
преди 3 години
Онова изчадие Мъск сложи кръсти децата си с някакви съчетания на цифри и букви, таз *** други тъпотии предлага... При тях *** може и да са по-малко, но пък са по-качествени. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Мама и тати
преди 3 години
Тази дъртата що не се пенсионира, тази ли ще решава бъдещето на децата ни?У тях си да ги нарича както иска... Сигнализирай за неуместен коментар