Промени в здравното осигуряване: Пияни и дрогирани да плащат лечението си

Неуспешните самоубийци също ще трябва да плащат на НЗОК

09.07.2019 | 19:38 Редактор: Ивайло Николов

Пияни и дрогирани шофьори, както и насилниците да връщат парите за лечение на жертвите си. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване.

Към този момент също има текст, според който виновните за катастрофи пияни или дрогирани шофьори да плащат за собственото си лечение и това на пострадалите. Той обаче не се е прилагал на практика.

За да работи новият закон обаче съдилищата ще са длъжни да уведомяват здравната каса за текущите наказателни дела в едномесечен срок, за да може здравната каса да започне процедурата по възстановяване на парите. В същото време текстовете в закона и в този вариант са спорни, казват експертите.

За 2018 година, всеки четвърти постъпил в болница е в следствие на катастрофа. 12-15 хиляди са заловените пияни шофьори. 1000-1500 са катастрофите причинени от пияни шофьори. Точна статистика какви разходи прави здравната каса за лечението на пострадали от катастрофи и жертви на насилие няма. Системата ощетява и близките, не само НЗОК, защото клиничните пътеки покриват лечението до определено време, а след това близките започват да дават пари за него или нужната рехабилитация.

В предложените законови промени касата ще иска и информация от болниците за лекуваните неуспели самоубийци, от които също ще си търси парите.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК