Кириакос Мицотакис - кой е новият премиер на Гърция?

Дълги години е бил банкер, докато не взима решението да се отдаде на политическа кариера

08.07.2019 | 22:00 Редактор: Ралица Братанова
Кириакос Мицотакис - кой е новият премиер на Гърция?

Лидерът на дясната партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция. На официалната церемония Мицотакис беше придружен от семейството си. 

Името на 51-годишният Кириакос Мицотакис е добре известно в Гърция. Той е роден в семейството на една от най-влиятелните политически династии в южната ни съсседка.

Баща му, Константинос Мицотакис, е бивш премиер на Гърция и лидер на дясната партия "Нова демокрация". А сестра му Дора Бакоянис е първата жена, избирана за кмет на Атина, както и първата представителка на нежния пол, заемала поста външен министър.

Самият Кириакос има впечатляваща биография. От образование в престижни университети като Харвард и Станфорд, до владеенето на редица чужди езици. 

В продължение на години е банкер, докато не взима решението да се отдаде на политическа кариера. По традиция става част от "Нова демокрация". Заема различни постове, докато преди три години не става лидер на политическата формация. 

Според анализатори – победата на Кириакос е била повече от очаквана. Подкрепата към него се засили, след като се превърна в един от най-верните критици на Преспанското споразумение за името на Македония. 

Освен това експертите смятат, че важна роля за триумфа е изиграла харизматичната му личност, опитът и познанията в областта на финансите. Качества, които изморените от икономии гърци, търсят в своя нов лидер.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК