С преференции в ЕП. Стигна ли се до пренареждане на листите?

Над 1/3 от българските граждани са използвали преференция на изборите

29.05.2019 | 19:05 Редактор: Василена Василева
С преференции в ЕП. Стигна ли се до пренареждане на листите?

Над 1/3 от българските граждани са използвали преференция на изборите за европарламент. Това сочат данните на централната избирателна комисия.

Най-висок процент преференции са използвали гласувалите за ВМРО и "Демократична България" – над 50% от избирателите. 

Все още е под въпрос дали ГЕРБ ще излъчи 6 или 7 евродепутати. Ако управляващите получат един мандат по-малко, което е по-вероятно, Лиляна Павлова ще изпадне от надпреварата. Въпреки, че е втора по получени префенции, броят на гласувалите за нея е недостатъчен, за да пренареди листата. 

Ако обаче първата в листата на ГЕРБ, Мария Габриел, стане еврокомисар, Павлова ще отиде в Брюксел на нейното място. 

Колкото до червената листа - префенциите там ще окажат влияние в чисто вътрешнопартиен план. Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев пренареди за втори път листата на БСП, изскачайки от 5-о на 2-о място. 

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова опита да извади Станишев от състезанието за европарламента, поставяйки го на неизбираемо място, но след таен вот Нациоалният съвет вкара председателя на ПЕС на 5-о място в листата. 

Предпочитани сред левия електорат се оказаха също Велизар Енчев и Деница Златева, но не достатъчно, за да влязат в топ 5. 

При ДПС размествания няма. Интересно е обаче кой всъщност ще отиде в Брюксел, след като първите двама в листата Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски обявиха, че няма да бъдат евродепутати. 

А най-интересно е при ВМРО. Въпреки, че от ЦИК все още няма официална информация дали "Обединени патриоти" ще получат два мандата, от партията се похвалиха – в Брюксел отиват Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. 

Режисьорът пренарежда листата на ВМРО, измествайки първия и втория в нея. Според първоначалните изчисления, ако Слабаков стане евродепутат, това ще е за сметка на седмия в листата на ГЕРБ – Лиляна Павлова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК