Роми от бургаско гето окупираха общината заради спряна вода

ВиК дружеството е прекратило водоснабдяването заради задължение от над 100 хил. лв.

21.05.2019 | 12:37 Редактор: Тодор Петров
Роми от бургаско гето окупираха общината заради спряна вода

Бунт на роми от гетото в бургаския квартал "Комлука", защото водата им е спряна. Със скандирания за оставка на шефа на местното ВиК дружество те окупираха сградата на общината, за да търсят съдействие от кмета. Заради присъствието на жандармерия и полиция инциденти не бяха допуснати.

Над 500 семейства в ромския квартал са без вода от март, след като местното ВиК дружество спря водата заради натрупани задължения от над 100 000 лв. 

"От 5 месеца сме без вода. Децата не могат на училище да отидат мръсни, в тоалетните започнаха паразити, мишки да пълзят, във въшки са децата...", жалва се живуща в квартала.

Жителите на квартала твърдят, че въпреки желанието на някои от тях да плащат чинно сметките си, било невъзможно, тъй като нямали водомери. 

Кметът Димитър Николов слезе сред протестиращите и заяви, че няма да бъде оставен да му извиват ръцете. Няма да допусна ескалация на напрежението, няма да ме уплашат, настоя той.

От местното ВиК дружество са категорични, че водата ще бъде пусната, едва когато бъдат покрити задълженията. Водомери могат да бъдат поставени едва когато ромите представят документ за собственост. Проблемът е, че част от къщите в гетото са незаконни. 

В началото на скандала през март, когато беше спраня водата на част от семействата, ромски лидери заплашиха със завеждането на дела в съда по правата на човека в Страсбург. 

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК