Корупционен скандал в правителството на Австрия, вицеканцлерът подаде оставка

Хайнц-Кристиан Щрахе предлага строителни проекти срещу дарения за партията му

18.05.2019 | 14:06 Редактор: Ивайло Николов
Корупционен скандал в правителството на Австрия, вицеканцлерът подаде оставка

Скандал разтърси австрийското правителство и по-конкретно крайнодясната Партия на свободата. Авторитетни медии публикуваха видео, в което вицеканцлерът и лидер на формацията предлага строителни проекти срещу дарения за своята партия на рускиня. 

Кадрите са заснети на испанския остров Ибиса през юли 2017 година – три месеца преди парламентарните избори в Австрия. И бяха разпространени вчера от германските "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг".

В клипа вторият човек в австрийското правителство – Хайнц-Кристиан Щрахе разговаря с жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Тя изявява желание да инвестира 250 милиона евро в Австрия.

Вицеканцлерът ѝ обяснява как да дари пари на неговата партия чрез неправителствена организация. И дава да се разбере, че може да ѝ осигури строителни проекти, които досега са поверявани на голяма австрийска компания. Щрахе съветва жената още да купи най-големия вестник в страната, който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания.

Срещата е организирана от негов съпартиец, учил в Русия и настоящ член на управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство. Не е ясно обаче кой е снимал.

На журналистически въпроси вицеканцлерът заяви, че казал на жената, че трябва да спази австрийските закони. И изтъкна, че срещата е била частна, в неформална обстановка.

Ден след скандала, вицеканцлерът на Австрия подаде оставка и се оттегли от лидерския пост на своята крайнодясна Партия на свободата.

Вижте репортажа.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК