Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Да се стигне до офшорките на политиците? Едва ли, смятат анализатори

По-малко скандали и повече постоянство - коментират проф. Антоанета Христова и Любомир Милошев

16.05.2019 | 20:04 Редактор: Иван Берберов
Да се стигне до офшорките на политиците? Едва ли, смятат анализатори

След "Апратаментгейт", главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС офшорките на властта. Според политическия психолог проф. Антоанета Христова няма как да станем свидетели на нова порция скандали по тази линия, тъй като няма подобна процедура по изискване на офшорките. 

"Медиите са зависими от фалшивите новини и разпространяването на скандалите. Няма такава процедура по изискване на офшорките на властта. Не случайно тези офшорки съществуват там някъде", подчерта тя. 

Според нея не могат да се прогнозират резултати на евровота. "Ясни са ни първите три партии. Трябва да бъдем критични към социологията. Мотивацията на гласоподавателите е срината. Това е резултатът от постоянните скандали. Важно е тази информация да излиза, но не само в предизборен период", отбеляза тя в "Денят ON AIR".  

По думите на политолога Любомир Милошев искът на Цацаров към ДАНС за офшорките на властта е с цел да задоволи обществените очаквания. 

"Има очакване от българското общество за действия срещу корупцията в държавата. Когато трябва да се следи за корупция – не се следи. Но когато се хвърли нещо в общественото пространство, било то истина или не, всички се втурват да гасят пожари. Съмнявам се да стигнем до офшорките на властта", посочи той пред Bulgaria ON AIR.  

Проф. Антоанета Христова изтъкна, че ни е много трудно като народ да изградим политическа култура. "Чакаме скандалите да гръмнат, а никой не прави нещо, за да има превенция. Държавата ни има нужда от устойчива система на политическо развитие – трябва да има по-малко партии. Трябва постоянно присъствие", категорична бе тя. 

"ГЕРБ и БСП постоянно вадят компромати един срещу друг. Прави впечатление не голямата информация, а голямата дезинформация, която се излиза в общественото пространство. Хората нямаше да бъдат толкова разстроени, ако нямаше толкова много публични скандали", обясни Милошев.

Харесайте ни във Facebook ТУК