fallback

След близо година български пациент ще се подложи на трансплантация на бял дроб

Министерството на здравеопазването гарантирало на Илияна Христова от Варна, че ще отпусне необходимите 120 хиляди евро

12.05.2019 | 14:37 Автор: Бойко Димитров

След близо година на български пациент може отново да бъде направена белодробна трансплантация. Това е 28-годишната Илияна Христова от Варна. Изследванията показват, че може да бъде включена в списъка на Евротрансплант. За такава операция чакат общо 17 българи, но трансплантации на бял дроб у нас не се извършват.

Илияна Христова е на 28 години. На 6-месечна възраст й е поставена диагноза муковисцидоза. Казват й, че средната продължителност на живот в България с това заболяване е 12-14 години, а болестта протича индивидуално. Илияна живее нормално, завършва здравен мениджмънт и работи, но след 20-ата година състоянието й се влошава. От 3 години е с кислороден апарат. Тогава се решава, че шансът й за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива операции не се извършват. Преди дни обаче Илияна се връща от Виена, където е включена в листата на чакащите в клиника в австрийската столица. 

Семейството има уверението на българското министерство на здравеопазавеното, че ще им бъдат осигурени необходимите 120 000 евро. Ведомството е потвърдило, че изпраща офертата към здравната каса. Междувременно Илияна трябва да бъде в добро здраве и всичките й органи да функционират нормално. А самата тя е по-обнадеждена след посещението във Виена и дори сънува възстановяването си.

В България болните от муковисцидоза са 240. На един пациент с такова заболяване са необходими около 3000 лв. месечно за лечение. Основната надежда на Илияна остава трансплантацията. А до тогава си пожелава силен дух и вяра във втория шанс за живот. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Репортажи
fallback