Лекари отбелязаха 50 години от първата успешна бъбречна трансплантация у нас

Все още най-големият проблем е липсата на донори

11.03.2019 | 19:55 Редактор: Ралица Братанова
Лекари отбелязаха 50 години от първата успешна бъбречна трансплантация у нас

Преди половин век у нас е била извършена първата успешна трансплантация на бъбрек. 50 години след операцията лекарите от Александровска болница си спомниха за нея на юбилейно тържество.

Спомените от първата трансплантация са като тези от последните – неизвестни винаги има. Признанието прави проф. Христо Куманов – част от екипа, който е присадил за пръв път бъбрек у нас. 50 години по - късно разказва как са поставени основите на трансплантационната дейност в страната ни.

"През 1964 година на една визитация главният асистент каза на професор Ламбрев, нашият шеф "Шефе в Сегет са присадили бъбрек!“ И тогава професор Ламбрев каза "Хвърляме се и ние“ ", сподели той.

Първоначално са правени трансплантации на животни за бъдат усвоени елементите на съдовите шевове. След множество експерименти вечерта на първи февруари е извършена първата трансплантация на възрастен у нас. Донорът е 42-годишен мъж починал вследствие на мозъчен тумор. Левият му бъбрек получава 49-годишна жена от Врачанско. 

50 години по-късно бъбречната трансплантация се развива постепенно, с периоди на застой и изразена активност. Все още най-големият проблем е липсата на донори. За решаването му от министерство на здравеопазването въвеждат т.нар. Донорска карта. 

Към момента в клиниката по нефрология и трансплантации на Александровска болница се наблюдават 670 бъбречнотрансплантирани пациенти. Най-дългата преживяемост на такъв пациент е 32 години.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК