"Нашите пълководци": За силата на духа на капитан Георги Радков

Под негово ръководство българското флотско командване успява да защити Балчик от морски атаки

22.10.2019 | 15:15 Редактор: Ралица Братанова

По думите на Наполеон ¾ от победата зависи от духа на сражаващите се. Капитан Георги Радков е ярко потвърждение на този постулат. Неговият образ е във фокуса на деветия епизод на поредицата "Нашите пълководци“ на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“. В рамките на общо 10 късометражни филми тя представя някои от най-паметните български военачалници, които са символ на изключителен героизъм и патриотичност. 

Радков е един от тях. Под негово ръководство българското флотско командване успява да защити от морски атаки от страна на Русия важният зърнопроизводителен център Балчик. 
 
От самото начало на Първата световна война руският военноморски флот обстрелва българското черноморие - за руските военни България е предател на славянството и ударите срещу нея са акт на справедливо възмездие. Първите удари българското командване успява да отбие като позиционира около града батарея с две 100-мм морски оръдия и личен състав от 37 души. Успехът не е никак малък, а на всичко отгоре и като се вземе предвид, че Георги Радков досега не е командвал полева батарея и не е изучавал морски бой, който има своя специфика.
 
Той е роден през 1889 г. в Разград в семейство на офицер. Завършва Военното училище в София, а натрупва и богат боен опит като артилерист във вече трета война. Капитанът обаче е командвал полева батарея и изобщо не е изучавал морския бой, който си има своя специфика. Въпреки това Радков е прехвърлен в бреговата артилерия, където се сблъсква с мощта на руския военноморски флот.
 
Третото поредно руско нападение срещу Балчик носи белезите на наказателна акция с цел да се нанесат максимални поражения върху цивилни обекти. На 13 декември 1916 г. руският крайцер "Памят Меркурия“ и два ескадрени миноносеца, под командването на един от най-опитните и решителни офицери от руския черноморски флот, се появяват пред Балчик. 
 
В битката се включват български и германски водосамолети, които на три пъти уцелват с бомби "Памят Меркурия“. Опасността от единствената българската подводница допълнително отклонява вниманието на противника.
 
Разклонявайки обстрела си върху много обекти, руските кораби на практика са възпрепятствани в основната си задача. Руските снаряди убиват четирима цивилни в Балчик и нанасят значителни материални щети. Но те щяха да бъдат много по-големи, без героичния отпор на батареята на капитан Радков. Българските попадения в "Памят Меркурия“ принуждават руската ескадра да се оттегли. 
 
По този начин една българска брегова батарея се противопоставя на цял отряд неприятелски бойни кораби, които многократно я превъзхождат по брой оръдия, далекобойност, скорострелност и тегло на снарядите. В  резултат на паметния артилерийски двубой руският флот преустановява обстрелването на Балчик и Каварна. 
 
Филмите са достъпни за всички и онлайн, а дискове от поредицата се подаряват безвъзмездно за образователни цели. Целия филм за живота на Георги Радков и неговите бойни сражения може да видите в деветия епизод от поредицата на ЗАД "Армеец" и "Българска история"