В Чипровци отвори предприятие за килими - 25 нови работни места!

Проектът е финансиран с 314 хил. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

22.04.2019 | 20:01 Редактор: Иван Берберов
В Чипровци отвори предприятие за килими - 25 нови работни места!

Двадесет и пет безработни жители на Чипровци тъкат килими и пана в предприятие, отворило врати с европейски средства. Направеното от тях ще бъде показано на шестия "Фестивал на килима", който ще се проведе следващия уикенд в планинското градче.

Идеята на социалната работилница, която отвори врати преди пет месеца, е да възроди забравените стари занаяти в Северозапада и да осигури работа на трайно безработни хора.

"Аз такова предприятие съм виждал в Пирот, в съседната на нас Сърбия – предприятие, което работи. Там работят някъде около 14-15 жени, които точно това произвеждат. Те произвеждат подобни на нашите килими и бродерия и се самоиздържат. Това е и нашата цел на занятието. След това проекта да има устойчивост и да продължи", отбеляза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Предприятието в Чипровци е финансирано с 314 хиляди лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Всички наети на работа са преминали и през курс за професионално обучение по бродерия и килимарство.

Ако проектът за ръчно производство на килими се окаже успешен, работилницата ще продължи да осигурява работа на живеещите в малката община. Но за да се случи това е необходимо да се намерят клиенти.

Оригиналните чипровски килими освен, че са красиви, не са и по джоба на всеки. Квадратен метър струва 600 лева. Традиционният фестивал на чипровските килими ще се проведе на 27 и 28 април, предаде Миглена Георгиева.

Харесайте ни във Facebook ТУК