Групировката "Нова ИРА" е заподозряна за безредиците в Северна Ирландия

Журналистка беше убита при стрелба, властите третират случая като терористичен акт

19.04.2019 | 14:05 Редактор: Ивайло Николов
Групировката

29-годишна журналистка загина при стрелба срещу полицията в северноирландския град Лондондери, в близост до границата с Република Ирландия. 

Всичко започва с полицейска акция, след като разследване показва, че на територията на града се подготвят нападения от републикански дисиденти, които по традиция отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 година.

Властите организират претърсване за муниции и огнестрелни оръжия. Не след дълго, обаче, полицейските екипи са нападнати. По тях са хвърлени десетки коктейли "Молотов", две от колите им са откраднати, а по-късно е открита стрелба. Единствената косвена жертва при нападението е журналистка, отишла на място, за да отрази събитията. 

Полицията третира нападението като терористичен акт. Според властите, групировката "Нова ИРА" е отговорна за стрелбата. 

През последните месеци, изблиците на насилие в Северна Ирландия стават все по-чести. Мнозина се опасяват, че това се дължи на все още неясните последици от потенциален Brexit и опасността от твърда ирландска граница.

Наблюдава се и повишаване на активността на "Нова ИРА" - екстремистка групировка, която се противопоставя на мирното споразумение от Разпети петък през 1998 година, когато се слага край на кръвопролитиятя в Северна Ирландия.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК