Фармацевтите разтревожени: Достъпът до иновативни терапии е застрашен

Нова наредба на Министерството на здравеопазването може да го забави

02.04.2019 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова
Фармацевтите разтревожени: Достъпът до иновативни терапии е застрашен

Нова наредба на Министерството на здравеопазването може да забави достъпа до иновативни терапии. За проблема предупреждават фармацевти. 

Преди година американска медия разказа историята на малката Емили. Момичето преборило левкимията благодарение на иновативна генна терапия. На всички изправили се лице в лице с диагнозата, тя препоръчва - "Никога не се предавайте и не спирайте да вярвате“.

В подкрепа на иновативните медикаменти се обява и Виктор Паскалев. Мъжът е баща на дете с хемофилия. 

Достъпът на пациентите до иновативна терапия обаче зависи от регулацията в съответната държава. Именно за това новите регулации за навлизане на лекарсвените продукти тревожат хора като Виктор.

Според промените за да се заплати един медикамент с публични средства у нас, той трябва да бъде покрит от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Вместо досегашните 27.

"Лекарствата, които са за хемофилия което е рядко заболяване, въобще за редките заболявания много пъти лекарствата не им се финансират от здравни осигурителни фондове и това със сигурност ще затрудни навлизането на нови терапии в България", сподели Виктор.

Друго ново условие е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година. 

Българските здравни фондове ще плащат нови лекарства само ако те имат положителна оценка на здравните технологии в поне една от четири големи икономики в Европа – Великобритания, Франция, Германия или Швеция. 

От здравното ни министерство са категорични забавяне няма да има – тъй като положителна оценка се изисква от държави с най-високо достъп до иновации.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни във Facebook ТУК.