Близо 600 лекарства за тежки болести са на път да изчезнат от аптеки в страната

Касата смята да прекрати изплащането на таксата от 2 лв. за обработване на протоколите

21.01.2019 | 18:50 Редактор: Ралица Братанова
Близо 600 лекарства за тежки болести са на път да изчезнат от аптеки в страната

Близо 600 лекарства за тежки болести, които здравната каса покрива на 100%, са на път да изчезнат от голяма част от аптеките в страната.

Причината е, че Касата възнамерява да отнеме двата лева стимул за обработка на протоколите и рецептите за тях, които в момента превежда на аптеките. 

Според фармацевтите, ако тези промени влязат в сила, малките предприятия ще спрат да предлагат скъпоструващи лекарства, а пациентите от малките населени места ще трябва да пътуват до големите градове, за да си доставят животоспасяващи лекарства.

"Има много скъпоструващи терапии. Примерно имаме пациенти с лекарства на сума 30 000 лв., които аптеката трябва да купи да обработи документите и съответно Здравната каса да възстанови тази сума, ако аптеката няма този финансов ресурс да го плати", споделя Красимира Благоева.

Фармацевтите предупреждават още, че тези пари са единственият им стимул да зареждат лекарства, от които нищо не печелят. Не мислят, че трябва да го правят безвъзмездно, а пациентите се опасяват , че тази таксата от 2 лева може да се прехвърли на тях. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК