Решено: Еднакви правила за прием в детските градини и ясли в София

Майки са готови да излязат на протест заради липсата на места в детските заведения в столицата

14.03.2019 | 20:41 Редактор: Василена Василева
Решено: Еднакви правила за прием в детските градини и ясли в София

Еднакви критерии за прием в детска ясла и детска градина одобри още на днешното си заседание Столичният общински съвет. А майки от София са готови да излязат на протест заради липсата на места в детските заведения.

Михаела Стоянова е една от стотиците майки в София, чието дете не е прието нито в ясла, нито в детска градина. 

Поради тази причина вече е събрала 400 подписа в оналйн петицията за повече места в детските заведения в столичния район "Триадица".

Липсата на места в детските заведения е и една от причините Столичната община да уеднакви системата за прием в детска ясла с тези за детска градина. А правилата са същите. Повече точки ще получават децата, чиито родители са живели поне 2 години в района на яслата.

Промените предвиждат да се дават по две точки за родители студенти или работещи. Братята и сестрите на вече приетите деца в градини също ще имат предимство. 

Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Промени ще има и при приема в първи клас.

Промените в наредбата предвиждат още и увеличаване на точките при допълнителните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.