ЧСИ отчитат драстичен спад на делата от банки

Това обаче не означава, че сме станали по-отговорни към финансите си

09.03.2019 | 14:29 Редактор: Василена Василева
ЧСИ отчитат драстичен спад на делата от банки

Драстичен спад на изпълнителите дела, водени от банки срещу граждани, отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ). За миналата година тези дела са едва 10% от общия брой.

220 хил. или с 20 хил. дела по-малко са образували частните съдебни изпълнители у нас през 2018 година. 

Хиляди работници са получили неизплатените си заплати чрез намесата на ЧСИ. Общата сума е 7 млн. лева, отчитат от Камарата. 

Намалелият брой дела обаче не означава категорично, че сме станали по-отговорни към финансите си. Част от дълговете ни минават към колекторски фирми. Други пък се изкупват чрез цесии, но не се опрощават.

14 районни и 3 окръжни съдилища функционират на територията на Апелативния съд в Бургас. И всяко от тях има различен подход към вземанията си. 

Магистратите търсят неплатени глоби, разходи по дела, експертизи. Няма значение от какъв характер е бил процесът. Когато обаче парите се търсят от безработни, изтърпяващи присъди или такива с мярка за неотклонение, няма как длъжниците да работят и да имат доходи за тях.

Колкото и пари обаче да са успели да съберат съдилищата, те не остават на тяхно разположение. 

Веднъж постъпили на сметката на институцията, те преминават на разпореждане на Висшия съдебен съвет, който има право да определеля за какво да се похарчат.

Вижте още в репортажа!

Харесайте ни във Facebook ТУК.