ЧСИ продава сградата на БДЖ

Причината са просрочени задължения в размер на 103 милиона лева

04.06.2018 | 21:45 Редактор: Ивайло Николов
ЧСИ продава сградата на БДЖ

Частен съдебен изпълнител продава сградата, в която се помещава централата на БДЖ. Причината са просрочени задължения в размер на 103 милиона лева.

До 2 юли кандидатите за сградата могат да подават оферти за участие в търга. Централата на държавната железница се намира в идеалния център на София, а началната цена, от която ще започне наддаването е 7 милиона и 300 хиляди лева. 

През 2007 година БДЖ тегли кредит в размер на 120 милиона евро, за да рефинансира по-стар заем, с който бяха купени 25 дизелови мотриси "Сименс" и бяха погасени част от други задължения на холдинга.

Кредитът трябваше да бъде върнат в рамките на 10 години. Към днешна дата железницата все още дължи около 38 милиона евро от главницата. 20 милиона от тях трябва да бъдат платени до края на юли. 

В рамките на този месец БДЖ ще проведе преговори с облигационерите за подписване на ново споразумение за разсрочване на задълженията. Очаква се също така в тази сряда правителството да отпусне безвъзмездна финансова помощ на железниците в размер на 20 милиона лева. Така дружеството ще върне част от парите по заема. 

Купувач трудно би се намерил за сградата защото половината от нея е собственост на НКЖИ. Освен това четириетажната сграда е паметник на културата, което прави преустройството й много по-трудно.

Сградата на БДЖ е построена в началото на миналия век и е била една от най-забележителните като интериор в столицата. Имало е кабинети, украсени с платната на Иван Мърквичка и Антон Митов.