Документален филм разказва за Кристо и неговите мащабни инсталации

"Да ходиш по вода" ще открие 23-тия "София филм фест"

06.03.2019 | 21:55 Редактор: Василена Василева
Документален филм разказва за Кристо и неговите мащабни инсталации

Най-новият документален филм на Андрей Паунов е посветен на феномена Кристо и неговите мащабни инсталации. "Да ходиш по вода" ще открие 23-тия "София филм фест" на 7 март в зала 1 на НДК. Филмът имаше световна премиера на фестивала в Локарно през лятото на 2018 г. Той представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Христо Явашев. 

Лентата проследява процеса по реализирането на един от най-мащабните арт проекти създавани някога - "Плаващите кейове" на Кристо. 

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат в цял свят със своите документални филми. Дебютната му творба "Георги и пеперудите" печели наградата "Сребърен вълк" на международния фестивал за документално кино в Амстердам през 2004 г. 

Третият пълнометражен документален филм на Паунов "Момчето, което беше цар" беше представен за първи път в програмата на фестивала в Торонто през 2011 година, а на международния фестивал RiverRun през 2012 година спечели Наградата на журито за най-добър документален филм.

За първи път от кончината на съпругата си Жан-Клод, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди години - "Плаващите кейове". Именно този процес проследява документалистът Паунов.

Филмът на Паунов е поръчан от самия Кристо. Създаден е от 700 часа материал, заснет по време на конструирането на инсталацията "Плаващите кейове".

Амбицията на режисьора е да покаже кейовете така, както хората не са ги виждали в стотиците кадри в Инстаграм, в онлайн медиите и телевизията. Търсил е да покаже "не нещото, а човека". 

Харесайте ни във Facebook ТУК.